Derma Untuk Dana PRU 13

Monday, November 26, 2012

Mampukah BN/UMNO menangani Dong Zhong .............???


Ini perhimpunan merah. tapi bukan UMNO
Perhimpunan Dong Zhong

 Persatuan Jawatankuasa Sekolah Cina Bersatu Malaysia (Dong Zhong) dan beberapa pertubuhan lain berkaitan pendidikan yang dilaporkan bakal diserahkan kepada B Perdana Menteri.

Ini disenaraikan di antara tuntutan yang dinyatakan yang antara lain turut berbunyi, ”membuat reformasi silibus latihan guru bagi memastikan lebih ramai guru boleh berbahasa Mandarin yang diperlukan di sekolah-sekolah Cina.”

Tuntutan lain termasuk untuk menyokong penubuhan Sekolah Cina Persendirian.

Tuntutan  mendokong serta memperkasakan beberapa institut pengajian tinggi yang dilihat meletakkan negara luar sebagai rujukan dasar dan aliran.


Diatas ini adalah sebahagian dari 10 tuntutan yang di tagih oleh Dong Zhong. Tuntutan ini dibuat bukan diatas dasar sahaja. Sekarang mereka sedang memperlihatkan tentang kesungguhan mereka dalam membuat tutntutan itu.

Perkara ini boleh juga di anggap sebagai 'ugutan' terhadap kerajaan BN/UMNO menjelang PRU13 yang akan di langsungkan tidak lama lagi. Kesah LYNAS baru bermula, kini BN/UMNO terpaksa berhadapan dengan khendak Dong Zhong pula.

Mampukan kah BN/UMNO mengalah sahaja dan menuruti segala kehendak Dong Zhong? Dan mampukah pula BN/UMNO menolak kehendak Dong Zhong ini?

No comments: