Derma Untuk Dana PRU 13

Tuesday, January 10, 2012

Hasan Ali kuda trojan PAS.......

KUALA LUMPUR, 10 Jan: PAS Selangor sedang menunggu arahan daripada PAS Pusat untuk mengadakan mesyuarat bagi membincangkan status 'Exco' Datuk Dr. Hasan Ali.

Pesuruhjaya PAS Selangor, Dr. Abdul Rani Osman (gambar) berkata, pihaknya tidak boleh mengadakan mesyuarat tersebut sebelum PAS Pusat bermesyuarat.
"PAS Selangor sedang menunggu 'green light' daripada PAS Pusat untuk bermesyuarat bincang isu ini (Hasan Ali).
"PAS Pusat belum lagi membuat mesyuaratnya jadi kita tak boleh buat apa-apa keputusanlah," kata beliau ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.
Semalam, Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim menyeru supaya Hasan melepaskan jawatannya sebagai exco negeri itu secara sukarela kerana Hasan tidak lagi mewakili PAS.
Khalid dalam kenyataannya kepada Harakahdaily berkata, beliau telah mendapat nasihat daripada Pejabat Penasihat Undang-Undang Kerajaan Negeri berkenaan status Dr Hasan sebagai Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri Selangor (Exco).
Katanya, Pejabat Penasihat Undang-Undang Kerajaan Negeri telah menasihatkan bahawa beliau mempunyai kuasa untuk menggugurkan Dr Hasan sebagai ahli Exco kerana beliau tidak lagi mewakili PAS dalam Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat.
“Saya berpendapat beliau sebagai seorang 'gentleman' perlu melepaskan jawatan ahli Exco secara sukarela kerana ini adalah untuk kebaikan beliau sendiri dan mereka yang terlibat,” kata Khalid.
Tambahnya lagi, Pejabat Penasihat Undang-undang Negeri juga berpandangan bahawa meskipun perkenan DYMM Sultan Selangor diperlukan dalam pelantikan Ahli Exco, namun perkenan DYMM Sultan tidak diperlukan untuk pelucutan atau pengguguran jawatan Exco.
Ekoran itu ujarnya, beliau akan mengadap DYMM Sultan Selangor pada Jumaat ini untuk memberi taklimat kepada baginda berhubung perkembangan terbaharu dan berbincang dengan baginda mengenai calon-calon penganti yang sesuai bagi jawatan Exco.
Hasan yang juga Adun Gombak Setia merupakan Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pemodenan Pertanian, Pengurusan Sumber Alam dan Pembangunan Usahawan.

No comments: