Derma Untuk Dana PRU 13

Tuesday, March 12, 2013

TERKINI ! LAPORAN OPS DAULAT LAHAD DATU 12 MACUPDATED : 4.30 PTG.   -MENYUSUL LAGI DARI SEMASA KE SEMASA: Isu Lahad Datu masih berdarah. Doakan perajurit negara agar dikuatkan iman dan taqwa kepada Allah.  Ni gambar 1124833 Kpl Khairul Anuar yang ditembak di Lahad Datu pagi tadi. Dalam keadaan stabil di Hospital Sandakan.)


Polis Diraja Malaysia ( Royal Malaysia Police ) · 358,926 menyukai ini

9 minit yang lalu ·

AL FATIHAH: Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin hari ini mengesahkan seorang anggota keselamatan terkorban manakala tiga pengganas mati dalam pertempuran di Sungai Nyamuk, Kampung Tanjung Batu di sini, kira-kira jam 10.45 pagi tadi.

Seorang tentera Malaysia terbunuh manakala 3 pengganas mati dalam pertempuran di Sg Nyamuk, Kg Tanjung Batu, pagi ini.

3.30 PTG.

Polis sahkan 6 suspek ditahan di Kg. Bangau-bangau

SEMPORNA 12 Mac - Seorang lelaki yang amat dikehendaki polis adalah antara enam yang ditahan kerana disyaki mempunyai kaitan dengan pengganas militan dari selatan Filipina, menerusi operasi di Kampung Bangau-Bangau di sini hari ini.

Ketua Polis Daerah Semporna, DSP Mohd Firdaus Francis Abdullah berkata dalam operasi oleh anggota Komando VAT 69 dan Pasukan Gerakan Am (PGA) itu, polis menyerbu sebuah rumah di kampung berkenaan yang menjadi lokasi persembunyian enam suspek terbabit.

"Kami menjalankan serbuan pukul 6 pagi setelah menerima maklumat awam... jadi kami akan menyoal siasat mereka untuk mengetahui sama ada mereka adalah pengganas Sulu atau tidak," katanya ketika dihubungi.

Mohd Firdaus berkata polis kini menjalankan siasatan untuk mengenal pasti taraf kerakyatan kesemua yang ditahan itu.Beliau berkata tiada senjata api atau alat telekomunikasi yang ditemui dalam serbuan itu.

10.15 pg - Sidang Media PPS Datuk Hamza

- Keadaan di Semporna telah pulih

- satu mayat telah dikeluarkan semalam dari Tg Batu menjadikan jumlah terkumpul pengganas yang terbunuh ialah 23 orang

- Disahkan Jeneral yang terkorban adalah Hj Musa

- Dr Marzuki dari unit Forensik dan pasukannya telah kembali ke kubur tersebut di mana didapati bukan 9, tetapi 15 orang sebenarnya yang terdapat di dalam kubur tersebut.

- Dipercayai juga ada kubur bersebelahan dengan kubur pertama yang ditemui sebelum ini - Mangsa yang terbunuh adalah pada 1 hb Mac yang laluLAHAD DATU, 12 Mac — Pasukan keselamatan percaya 15 anggota penceroboh militan terbunuh dalam pertempuran di Kampung Tanduo 1 Mac lepas.

Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata sehubungan itu polis akan memeriksa semula kawasan kubur yang ditemui di kampung itu pada 6 Mac, yang turut menyaksikan polis menemui 12 mayat penceroboh.

“Sebelum ini kami jumpa sembilan mayat di dalam sebuah kubur dan berdasarkan maklumat baharu itu, kami percaya terdapat kubur lain di kawasan itu,” katanya pada sidang akhbar pagi ini.
Bagaimanapun, katanya, polis tidak akan mengeluarkan mayat-mayat di dalam kubur itu kerana ia telah mereput.

Sementara itu, Hamza berkata pasukan keselamatan mengeluarkan satu lagi mayat dari Kampung Tanjung Batu semalam, menjadikan 23 jumlah keseluruhan mayat yang dikeluarkan setakat ini.
“Saya juga sahkan satu daripada 23 mayat itu ialah seorang jeneral dikenali sebagai Musa yang mati dalam pertempuran di Kampung Tanjung Batu,” katanya.

Beliau turut mengesahkan bahawa tiada pertempuran antara pasukan keselamatan dan penceroboh militan dalam tempoh 24 jam lepas.

“Tumpuan Operasi Daulat yang masuk hari kelapan hari ini ialah Kampung Tanjung Labian dan Kampung Tanjung Batu,” katanya.
Beliau turut meminta orang ramai agar membantu pihak berkuasa dalam menyalurkan maklumat untuk membanteras kumpulan pengganas militan yang berkubu di Kampung Tanduo sejak 12 Feb lepas.

Sejak insiden pencerobohan pengganas itu, lima anggota polis cedera manakala lapan lagi terkorban iaitu dua dalam pertempuran di Kampung Tanduo pada 1 Mac dan enam dalam serangan hendap di Semporna pada 2 Mac.

BERITA DARI FILIPINA

NBI sepina Kirams


(philstar.com) | Updated 12 Mac, 2013 - 15:35


Sultan Sulu Jamalul Kiram III, betul, bercakap dengan saudaranya Sultan Bantilan Esmail Kiram II  di kediaman beliau di selatan Manila, Filipina pada hari Ahad, 10 Mac, 2013.


MANILA, Filipina - Biro Siasatan Negara (NBI) telah menyaman  keatas Kesultanan Sulu berkaitan dengan siasatan berterusan yang dikatakan "teori konspirasi" di atas krisis di Sabah.

Fatima Cecilia Kiram berkata dia dan suaminya, Sulu Sultan Jamalul Kiram III, sedang disepina untuk hadir di hadapan Biro Siasatan Negara (NBI) pada 10 Mac pada pukul 10 pagi

Beliau berkata yang juga dinamakan dalam sepina itu adalah saudara Sultan Kiram, Sultan Bantilan Esmail Kiram II, yang bertemu dengan Setiausaha Kerajaan Negeri dan Kerajaan Tempatan Mar Roxas pada hari Isnin.

Roxas dan Esmael Kiram bercakap tentang "pengunduran" terhadap tentera kesultanan Sulu, termasuk Raja Muda Agbimuddin Kiram, dari Sabah untuk menamatkan krisis.

Juga disaman untuk hadir di hadapan NBI adalah Ibrajim Idjirani, setiausaha agung dan jurucakap kesultanan.

Puan Kiram berkata bahawa mereka akan mematuhi sepina itu NBI.

"Boy" Pastor Saycon, penasihat kesultanan Sulu dan strategi politik dan setiausaha agung Majlis untuk Filipina Hal Ehwal (COPA),  akan pergi kepada NBI pada pagi Selasa.

Dia dan dua yang lain - bekas Keselamatan Negara Penasihat Norberto Gonzales dan bekas wartawan penyiaran Waldy Carbonel - juga telah dijemput untuk hadir di hadapan NBI ~ Sumber Berita

No comments: